Loading...

Δημοσια Κεντρικη Βιβλιοθηκη Μυτιληνης

Νομική υπόσταση - Διοίκηση

Με το ΦΕΚ 89, τ.Β’, 17-4-1952, η υπάρχουσα Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης μετατρέπεται σε Δημόσια.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης αποτελεί Νομικό Προσωπικό Δημοσίου Δικαίου και στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης διέπεται από τις διατάξεις του Ν.3149/2003 (ΦΕΚ/Α/141/10.6.2003) Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Δημόσιες Βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις, από τον Κανονισμό Λειτουργίας Δημοσίων Βιβλιοθηκών (ΦΕΚ 1173, τ.Β’, 20-08-2003) και τον εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας (αρ. 2, 01-06-2018 Απόφαση Ε.Σ.) . Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης και διοικείται από το Εφορευτικό Συμβούλιο και τον Διευθυντή. Η θητεία του Εφορευτικού Συμβουλίου είναι τριετής και άμισθη.
Το Εφορευτικό Συμβούλιο έχει οριστεί με την υπ. αρ.  72627/Γ3  απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων,  ΦΕΚ 235, 10 Μαΐου 2016 και αποτελείται από τους:

    Θεόδωρο Παραδέλλη, Πρόεδρο. Συνταξιούχο Καθηγητή Πανεπιστημίου.
    Αγγελόγλου, Ευστράτιο, Αντιπρόεδρο. Εκπαιδευτικό Β/θμιας Εκπαίδευσης, Θεολόγο.
    Ζορμπά, Γεώργιο, Μέλος. Εκπαιδευτικό Α/θμιας Εκπάιδευσης
    Ρούγγου, Κοκώνα, Μέλος. ΠΕ Αρχαιολόγων, Προϊσταμένη Τμ. Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της ΕΦ.Α. Λέσβου
    Μαρμάρου, Δωροθέα, Μέλος. Εκπαιδευτικό Α/θμιας Εκπαίδευσης

Προσωπικό

    Γρηγορά Μαρία, Προϊσταμένη. Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος, M.Sc. in Cultural Informatics.
    Φανή Μαρωνίτου, ΤΕ Βιβλιοθηκονόμος
    Δεμερτζή Μαρία, Προσωπικό καθαριότητας.
 
Αποστολή & Στόχοι

H Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, όπως προβλέπεται και από τον Κανονισμό Λειτουργίας Βιβλιοθηκών:

    Λειτουργεί ως τοπικό κέντρο πληροφόρησης, εξασφαλίζοντας στους χρήστες πρόσβαση  σε κάθε είδους γνώση  πληροφορία.
    Προωθεί χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές ή άλλες διακρίσεις τη γνώση, την πληροφορία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
    Ενισχύει την αναγνωσιμότητα και κάθε είδους μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα.
    Αποτελεί χώρο γνωριμίας και εξοικείωσης με το βιβλίο.
    Παρέχει ειδικές υπηρεσίες και υλικό σε όποιους χρήστες δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να χρησιμοποιήσουν τις συνήθεις υπηρεσίες και το υπάρχον υλικό της βιβλιοθήκης, όπως ξενόγλωσσες μειονότητες ή άτομα με ειδικές ανάγκες.

 
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης στοχεύει:

    Στη διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Λέσβου και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
    Στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
    Στην προώθηση της μελέτης και διάδοσης του βιβλίου σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες.
    Στην επαφή και εξοικείωση των χρηστών με τις νέες τεχνολογίες.

 
Συνεργασίες

Για την επίτευξη των στόχων της η Βιβλιοθήκη προωθεί τη συνεργασία με:

    Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το Πανεπιστημίου Αιγαίου παρέχει στη Βιβλιοθήκη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω σύνδεσης οπτικών ινών στο ΜΑΝ Λέσβου, λογαριασμούς  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φιλοξενεία  του δικτυακού της τόπου και του ψηφιακού της αποθετηρίου.
    Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο επιλέγουν να πραγματοποιήσουν εργασίες σχετικά με τη Βιβλιοθήκη, όπως επίσης και τη θερινή τους πρακτική άσκηση. Οι φοιτητές απασχολούνται στην ψηφιοποίηση, επεξεργασία και τεκμηρίωση σπάνιων και πολύτιμων τεκμηρίων.
    Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Φοιτητές εναλλάξ πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στη Βιβλιοθήκη καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Οι φοιτητές απασχολούνται στην καταγραφή και ταξινόμηση του υλικού της Βιβλιοθήκης, στο δανεισμό, στην εξυπηρέτηση χρηστών και γενικότερα στη λειτουργία του αναγνωστηρίου.
    Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Φοιτητές πραγματοποιούν τη θερινή τους πρακτική άσκηση. Αντικείμενο απασχόλησης η μελέτη των χρηστών της Βιβλιοθήκης και των αναγκών τους, μέσα από επιτόπια έρευνα με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων.
    Σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων του νησιού της Λέσβου. Μαθητές ξεναγούνται στο χώρο της Βιβλιοθήκης, πραγματοποιούν τις εργασίες τους όπου με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων μαθαίνουν να αναζητούν υλικό στον opac της Βιβλιοθήκης, σε βάσεις δεδομένων, στο αρχείο τοπικού τύπου αλλά και στη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.